Activiteiten voor thuis

Mogelijkheden om thuis te oefenen bij langere afwezigheid

Om te voorkomen dat kinderen die thuis (komen te) zitten te lang geen onderwijs kunnen volgen, volgen hier een aantal lesmogelijkheden en ideeën.

Onze netwerkbeheerder, Cloudwise, heeft een website gemaakt waarop ook voor ouders informatie te vinden is over het Cool-portaal dat wordt gebruikt op onze scholen.

 

Op www.wij-leren.nl (De kinderen thuis? Handige tips voor leerzame activiteiten!) vind je ook veel inspiratie.

Op www.spelletjeskastjufria.yurls.net vind je als bovenaan een overzicht met Tips voor thuisonderwijs (en veel leuke thema’s en activiteiten voor kinderen uit groep 1 en 2!)

(Voor)lezen:

Voor de kinderen uit groep 1 en 2 (en hoger ☺) is het belangrijk dat zij regelmatig voorgelezen worden. Dit kan natuurlijk met een echt prentenboek, maar op www.youtube.nl zijn ook veel luisterboeken te vinden, die voorgelezen worden. Vul bij de zoekterm gewoon voorleesboeken in en je krijgt allerlei mooie boeken te zien.
Kinderen van groep 3 kunnen via www.zwijsen.nl/thuislessen de lessen van Veilig Leren Lezen volgen. Ook zijn hier de lessen van Estafette te vinden.
Het is belangrijk dat de kinderen ELKE dag oefenen met technisch lezen.
Het lezen van losse woorden, die steeds moeilijker en/of sneller kunnen, gaat heel goed met behulp van www.regenboog-gorinchem.nl/woordentrainer . Hier komen woordjes voorbij, die de kinderen moeten lezen. De snelheid kan worden aangepast en er zijn allerlei categorieën, zodat ook gelijk de spelling geoefend wordt.
Kijk ook eens op www.avi-lezen.nl. Teksten om te lezen,van M3 t/m M7.

Spelling en taal:

Kijk eens op www.spellingoefenen.nl .Deze site bevat dictees, maar ook veel leuke spelletjes.
www.basisonderwijs.online/woordenflitsen.html. Kies zelf de op school gebruikte spellingsmethode en de groep.

www.basisonderwijs.online/spellingsregels-flipping-the-classroom.html . Op deze site worden een aantal spellingsregels uitgelegd aan de hand van instructiefilmpjes.

www.meesterklaas.nl Een website waar online geoefend kan worden met o.a. ontleden, werkwoordspelling en spelling.


Rekenen:

www.redactiesommen.nl  Op deze website kunnen de kinderen vanaf groep 3 zelf hun groep en de moeilijkheidsgraad aanklikken. Het programma geeft ook aan of de som goed is of niet. 

www.tafels-oefenen.nl. Ook een gratis programma, waarbij gegevens automatisch worden opgeslagen. Vooral geschikt voor groep 4, 5 en 6.

www.sommenmaker.nl Op deze website kun je online sommen maken, maar ook zelf werkbladen maken.

www.sommenfabriek.nl. Een fijne website, omdat hier ook uitlegvideo’s te vinden zijn!

www.klokrekenen.nl Een website om allerlei tijden te oefenen, van makkelijk naar steeds moeilijker.

www.tempotoets.nl Op verschillende manieren oefenen om de tafels steeds sneller te kunnen maken.

www.tafeldiploma.nl. Op deze website kunnen de afzonderlijke tafels van 1 t/m 12 geoefend worden.

www.rekentoppers.nl Sommen oefenen op verschillende niveaus van groep 3 t/m 8.

www.rekenspelletjes.nu. De spelletjes kunnen per groep gezocht worden, maar ook per categorie (o.a. tellen, plussommen, minsommen, keersommen, breuken en kommagetallen).

 

Begrijpend lezen:

www.begrijpend-lezen-oefenen.nl Voor sommige onderdelen moet worden ingelogd (= betaald), maar er staan ook gratis teksten en uitleg op.

www.oefenplein.nl/begrijpendlezen Klik eerst basisonderwijs aan en dan begrijpend lezen. Je kunt nu zelf teksten zoeken en (laten) maken.

Overige websites (waarvan de meeste gratis zijn en waarvoor geen account of wachtwoord nodig is):

www.jmonline.nl  Allerlei leuke gratis oefeningen vanaf groep 1 en 2! Je kunt ook kijken op www.juf-milou.nl en dan werkbladen van deze juf uitprinten!

www.kleutersdigitaal.nl Een overzicht van al dan niet betaalde apps geschikt voor kinderen uit groep 1 en 2.
www.basisonderwijs.online. Allerlei lesmateriaal en ideeën voor groep 3 t/m 8
www.wijzeroverdebasisschool.nl (vanaf groep 3)

www.evenoefenen.nl Heel veel verzameld lesmateriaal. Rechtsboven zie je het menu, dat je direct doorverwijst naar alle relevante websites voor allerlei, rekenen, taal, spelling en digitale geletterdheid. Het gaat bijvoorbeeld om sites als Sommenmaker, Junior Einstein (aanrader!!), Rekenweb en Citotrainer.

www.leestrainer.nl Op deze website is heel veel materiaal, vaak in de vorm van een leuk spelletje, voor allerlei vakken te vinden. Ook opdrachten met de CITO vraagstellingen en CITO-oefenboekjes zijn hier te vinden!.

www.kids4cito.nl Met deze website kunnen kinderen (gratis!) oefenen voor o.a. de entreetoets en de eindtoets voor de vakken rekenen, taal, wereldoriëntatie en studievaardigheden.

www.junioreinstein.nl Als je naar beneden scrollt, kun je onderaan het gewenste vak en de gewenste groep kiezen.
www.lessenvanlisa.nl. Een erg leuke website, met bijvoorbeeld de tafel-wissel (tafelsommen oefenen), 5-minuten spellen voor de Engelse les, woordenschatspelletjes en nog heel veel meer.
www.klasvanjuflinda.nl. Scroll in het menu naar onder, tot je bij Leren aankomt. Deze juf geeft vooral veel lesideeën.
www.jufanke.nl. Een website met veel lesideeën voor kleuters en de middenbouw (groep 3, 4 en 5).

www.123lesidee.nl. Een mooie overzichtswebsite, waar je per groep en per vak boeken, ideeën, werkbladen, online oefeningen en nog veel meer kunt vinden.
www.jufmelis.nl Voor 9 euro per jaar kun je 1543 oefeningen aanschaffen, maar onderaan de pagina vind je 272 gratis oefeningen, met name voor taal en spelling.

www.jufsanne.com. Op deze website zijn ook digibordlessen te vinden. Juf Sanne heeft bovendien alle thema’s overzichtelijk gerangschikt.
www.juf-ella.nl .Deze juf heeft allerlei spelletjes gemaakt, die de kinderen zelf kunt spelen en die ook vaak in de klas gebruikt worden. Kijk via het menu (linksboven) bijvoorbeeld eens bij Rekenen en dan bij Coöperatief leren. Ook staan er diverse uitlegfilmpjes op deze website.

www.wnf.nl/jeugd/educatie/toekomstkunde. Hier is gratis lesmateriaal te vinden over o.a. natuur, dieren en klimaat. Elke maandag verschijnt er een nieuwe les.
www.spelletjesplein.nl (rekenen, taal, werkwoordspelling, topgrafie).

www.digipuzzle.net/nl/leerspellen/ Een uitgebreide website met leerspellen, o.a. over tafels, topo, taal, klokkijken, breuken, Engels, het alfabet en nog veel meer.
www.squla.nl Op deze website, waar je vaak voor moet betalen, zijn veel leuke opdrachten te vinden voor groep 1 t/m 8!! Onder schooltijd schijnt het programma nu gratis te zijn en alle vakken kunnen geoefend worden!! 

www.wordjo.com/kosteloos-scholen-account Als leerkracht kun je taken klaar zetten en de kinderen kunnen, kosteloos, gamen en tegelijkertijd leren.
www.ticken.nl/gratis-typeles/course.html Gratis lessen van deze typecursus proberen.

 

Ook staan er veel ideeën en materialen van www.juffrouwfemke.com en www.jufjoanne.nl. Zij hebben beiden enorm veel mooi materiaal gemaakt, soms gratis, soms tegen een gering bedrag. 

Ook erg leuk zijn voor jongere kinderen de vele filmpjes op www.schooltv.nl (bijvoorbeeld Huisje, Boompje Beestje, Koekeloere of Leesdas Lettervos).
Voor oudere leerlingen (vanaf groep 5 of 6) kan ik op You Tube filmpjes van Benjegeflipt?! en Snapje aanbevelen.
Voor groep 7 en 8 zijn ook veel filmpjes van Clipphanger geschikt. In de video’s worden allerlei onderwerpen op een erg leuke en duidelijke manier uitgelegd. Denk bijvoorbeeld aan breuken, procenten, inhoud, (werkwoord) spelling  en allerlei onderwerpen over natuur en techniek. Ook het Jeugdjournaal geeft veel nuttige informatie.


En verder? Denk ook eens aan (bord)spelletjes, zoals memory, kwartet, scrabble, yahtzee, rummikub of Pim Pam Pet (en er zijn vast nog veel meer spelletjes te vinden thuis).
Laat kinderen een (mini)werkstuk maken, een boekendoos of exploderende boekenbox (juf Joanne!), een kijkdoos, een stripverhaal.
Buiten kun je heerlijk voetballen, springtouwen, fietsen, maar ook stoepkrijten!!
Misschien heel logisch, maar denk verder ook gewoon aan het bouwen/spelen met Lego of blokken, het maken van een puzzel (legpuzzel of op papier) ,het spelen met zand en water, etc.
Ook tekenen en knutselen (kijk voor ideeën eens op www.krokotak.com; www.creametkids.nl of tekenenenzo.blogspot.com ) vinden veel kinderen leuk om te doen.
Op www.incredibox.com/demo/ kun je iconen naar mannetjes slepen, waardoor een liedje ontstaat (wel in het Engels).

 

Gym:

Op deze site kun je ideeën vinden, waarbij verschillende bewegingsthema’s aan bod komen die thuis kunnen worden uitgevoerd.

https://www.gymspiratie.nl/blog/corona-thuis-gymmen-voor-je-leerlingen/

 

Iedere dag een challange:

https://www.youtube.com/channel/UCm4mgvAlV5PZl-VWAgNhNyQ

 

Wereldoriëntatie:

Gr. 6 t/m 8: Kinderen kunnen thuis in Topomasters. Inlogcodes die ze niet meer weten kunnen ze verkrijgen bij hun eigen leerkracht.

Wanneer je vanuit de Blink omgeving leerlingwerk inplant, kunnen de kinderen thuis (als ze zijn ingelogd op Blink) (meerkeuze)vragen beantwoorden over het thema. 

 

Muziek:

https://www.leskwartier.nl/leskwartier-corona-pagina/

 

Verjaardagen:

E-card versturen naar het desbetreffende kind door eigen leerkracht.

 

Vakantiegrabbelton

Ook de verzameling die we hebben aangelegd in de Vakantiegrabbelton is nog steeds online.

 

Met dank aan alle collega’s die de genoemde sites gemaakt en/of gedeeld hebben!!